Resepi Jagung Masala

Jagung manis adalah salah satu yang sihat, makanan ringan yang lazat. Setiap kali saya letih di antara membeli-belah, saya digunakan untuk mempunyai cawan ini. Everyshop di Chennai mempunyai sebuah gerai kecil yang menjual jagung masala ini.
Minggu lalu apabila saya mengambil paket jagung gula di kedai runcit, perkara pertama yang melanda saya adalah masala jagung lazat. Jadi saya cuba malam yang sangat dan mempunyai kenangan manis Chennai ...

bahan-bahan

Jagung manis - 1 cawan
Serbuk cili - 1/4 sudu teh
Garam masala - 1/4 sudu teh
Butter \ minyak sapi - 1/4 sudu teh
Garam - Seperti yang dikehendaki


prosedur

Masak jagung manis kepada setengah mendidih. Saya gelombang mikro selama 3 minit dengan air yang sangat sedikit.
Apabila jagung gula masih panas, tambah mentega dan gaulkan sehingga ia cair sepenuhnya.
Tambah cili dan garam masala serbuk, garam dan memberikan campuran yang lengkap.

Zurayda Sakina

Resepi Pudina Thovaiyal

Thovaiyal adalah penyelamat yang terbaik apabila anda tidak mempunyai masa untuk memasak makan tengah hari yang sepatutnya. Apa yang saya suka tentang ini adalah, anda boleh memilikinya dengan beras, leka \ dosa, ulam untuk mana-mana pelbagai dan lain-lain beras ... Its a semua dalam satu superstar. Pudina atau mint adalah salah satu herba yang mudah tetapi boleh meningkatkan rasa dan bau hidangan untuk tahap yang berbeza. Jadi bayangkan kombinasi kedua-dua pudina dan thovaiyal ... Dengan tiada kelewatan lagi, di sini adalah resepi cara membuat nestum batik milo sedap ..

Bahan-bahan

Pudina - 1 cawan
Urad dal - 1/2 cawan
Cili merah - 5/4
Kelapa (dibatalkan) - 1/4 cawan
Tamarind - Sekeping kecil
Asafoetida - Secubit kecil
Oil - 1 Sudu
Garam - Seperti yang dikehendaki


Prosedur

Dalam kuali masukkan minyak.
Apabila panas menambah dal Urud, cili merah dan asam jawa dan goreng.
Matikan dapur apabila dal bertukar warna.
Tambah kelapa, asafoetida dan pudina. Gaul membenarkan ia untuk memasak pada musim panas kuali.
Apabila campuran menjadi sejuk, mengisar dengan garam dan air yang sangat sedikit.
Pindahkan ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama kari papaya mentah sihat.

http://bajuimportkorea.mywapblog.com/cara-memakai-hijab-untuk-wajah-bulat.xhtml

Resepi Pongal gandum

Saya peminat besar pada venpongal (beras Pongal). Kembali di tempat saya, Ahad tidak lengkap tanpa Pongal sebagai sarapan pagi. Tetapi apabila saya mendengar Pongal dengan gandum, saya mahu mencuba dengan segera. Ternyata baik juga. Masakan Sihat dan lazat juga ...

Bahan-bahan

Gandum - 1 cawan
Moong dal - 1/2 cawan
Jagung lada - 1 sudu besar
Biji jintan putih - 1 sudu besar
Ginger - Sekeping kecil (parut)
Daun kari - Tidak ramai
Garam - Seperti yang dikehendaki
Ghee \ Oil - 2 sudu besar


Prosedur

Basuh gandum dan Moong dal yang pecah dan tekanan memasak yang sama dengan 3 cawan air dan garam diperlukan.
Tunggu tekanan untuk melepaskan dalam periuk kemudian membukanya untuk memeriksa jika gandum telah dimasak sepenuhnya.
Kemudian dalam kuali kecil memanaskan minyak sapi \, tambah jagung lada.
Tunggu sehingga ia bunyi getaran. Kemudian masukkan halia diikuti oleh biji jintan putih dan daun kari.
Matikan dapur dan menambahnya ke Pongal gandum.
Campuran ini dengan teliti.
Pemindahan ini kepada mangkuk dan berkhidmat.

http://zuraydasakina.blog.fc2.com/blog-entry-4.html

Resepi Lemon Rasam

Kami telah pergi ke Dubai dan tinggal di rumah abang saya kakak ipar itu ini. Nasib baik ibu mereka juga berada di sana untuk menjaga kanak-kanak itu. Dia membuat rasam lemon ini dan kami menjadi peminat besar daripada itu. Saya bersedia pada hari berikutnya kami tiba di Kuwait. Untuk memberitahu anda kebenaran, ia tidak berubah sebaik rasam beliau tetapi pasti lebih baik daripada rasam biasa saya. Kini di luar untuk resepi yang mudah.

Bahan-bahan

Toor kacang dal - Segenggam
Tomato - 1
Pepper - 1/4 sudu teh
Biji jintan putih - 1/2 sudu teh
Ulas bawang putih - 2
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Lemon - 2 lemon kecil (1 atau 2 bergantung kepada kemasaman itu)


Untuk pembajaan

Oil - 1 sudu besar
Benih sawi - 1/4 sudu teh
Biji jintan putih - 1/4 sudu teh
Cili merah - 1
Daun kari - 4-5
Asafoetida - 1 secubit
Daun ketumbar - Untuk hiasan


Prosedur

Tekanan memasak dal itu. Biarkan ia masak ke tahap yang lembik (Individu dal tidak dapat dilihat).
Tambah air dan memberikan campuran yang bagus sehingga tidak ada dal dilihat secara berasingan.
Potong tomato dan menambah dalam hal ini dan memerah dengan tangan anda.
Sekarang dal dan campuran tomato \ air sedia. Ini adalah kandungan utama rasam ini.
Mengisar kasar jagung lada, biji jintan putih dan bawang putih bersama-sama.
Mengambil jus lemon dari lemon dan ia diketepikan.
Menghidupkan dapur dan menambah minyak dalam kuali.
Apabila panas tambah biji sawi. Sebaik sahaja mereka mula spluttering, tambah biji jintan putih diikuti dengan cili merah dan daun kari.
Sekarang tuangkan dal dan tomato campuran ke dalam kuali.
Tambah campuran dikisar, serbuk kunyit, garam dan secubit asafoetida.
Apabila ia mula mendidih, matikan dapur.
Kemudian tuangkan jus lemon dan memberikan campuran.
Masukkan daun ketumbar untuk hiasan dan memastikan ia ditutup selama 5 minit.
Pindahan ke mangkuk dan berkhidmat.



Nota

Biasanya air dal adalah pilihan untuk rasam, tetapi rasam lemon ini tidak boleh dibuat tanpa air dal.
Masak tomato atau menyimpan tomato dalam ketuhar gelombang mikro untuk min atau lebih dengan air yang sangat sedikit. Ini akan menjadikan memerah tomato sangat mudah.
Kita juga boleh menggunakan serbuk rasam menjadikan bersedia bukannya pengisaran lada, biji jintan putih.
Tidak membenarkan rasam mendidih terlalu banyak. Matikan dapur apabila ia mula mendidih.

Resepi Kari Papaya Mentah

Papaya dianggap sangat sihat untuk mata. Saya masih ingat hari-hari apabila ibu saya digunakan untuk memaksa saya agar (buah betik) tetapi saya digunakan untuk membuat alasan dan melarikan diri. Sekarang apabila anak perempuan saya enggan untuk memilikinya, bagaimana saya boleh memaksa :-)
Baru-baru ini saya mendengar resipi ini dari jiran saya (Nimmy Yakub), Keralite a. Saya terkejut untuk mengetahui anda boleh memasak betik mentah. Menurut saya, betik sentiasa hanya buah. Saya cuba kari dan berbangga dengan diri saya bahawa saya sedang makan sesuatu yang sihat tanpa ibu saya memaksanya :-)

Bahan-bahan

Betik mentah - 1
Bawang - 1
Cili hijau - 1
Kelapa parut - 1/4 cawan
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Garam - Seperti yang dikehendaki
Oil - 2 sudu besar


Untuk pembajaan

Benih sawi - Tidak ramai
Biji jintan putih - Tidak ramai
Channa dal - Tidak ramai
Urud dal - Tidak ramai
Cili merah - 1
Daun kari - Tidak ramai

Prosedur

Kupas kulit betik sepenuhnya.
Dipotong menjadi kepingan kecil.
Mengisar kelapa dan cili hijau ke dalam pes lancar.
Dalam kuali, masukkan minyak. Apabila panas tambah biji sawi.
Apabila benih sawi mula bunyi getaran tambah biji jintan putih dan cili merah.
Berikutan itu menambah channa dal, Urud dal dan kari daun.
Apabila dals menukar warna, tambah bawang.
Setelah bawang menjadi telus menambah betik dan tumis ia.
Tambah serbuk kunyit, garam dan air.
Tutup kuali dan membolehkan betik untuk memasak.
Sebaik sahaja betik masak dan air diserap tambah pes kelapa.
Tumis selama beberapa minit dan matikan dapur apabila kelapa telah baik dicampur dengan kari.
Search form
Display RSS link.
Link
Friend request form

Want to be friends with this user.