Resepi Lemon Rasam

Kami telah pergi ke Dubai dan tinggal di rumah abang saya kakak ipar itu ini. Nasib baik ibu mereka juga berada di sana untuk menjaga kanak-kanak itu. Dia membuat rasam lemon ini dan kami menjadi peminat besar daripada itu. Saya bersedia pada hari berikutnya kami tiba di Kuwait. Untuk memberitahu anda kebenaran, ia tidak berubah sebaik rasam beliau tetapi pasti lebih baik daripada rasam biasa saya. Kini di luar untuk resepi yang mudah.

Bahan-bahan

Toor kacang dal - Segenggam
Tomato - 1
Pepper - 1/4 sudu teh
Biji jintan putih - 1/2 sudu teh
Ulas bawang putih - 2
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Lemon - 2 lemon kecil (1 atau 2 bergantung kepada kemasaman itu)


Untuk pembajaan

Oil - 1 sudu besar
Benih sawi - 1/4 sudu teh
Biji jintan putih - 1/4 sudu teh
Cili merah - 1
Daun kari - 4-5
Asafoetida - 1 secubit
Daun ketumbar - Untuk hiasan


Prosedur

Tekanan memasak dal itu. Biarkan ia masak ke tahap yang lembik (Individu dal tidak dapat dilihat).
Tambah air dan memberikan campuran yang bagus sehingga tidak ada dal dilihat secara berasingan.
Potong tomato dan menambah dalam hal ini dan memerah dengan tangan anda.
Sekarang dal dan campuran tomato \ air sedia. Ini adalah kandungan utama rasam ini.
Mengisar kasar jagung lada, biji jintan putih dan bawang putih bersama-sama.
Mengambil jus lemon dari lemon dan ia diketepikan.
Menghidupkan dapur dan menambah minyak dalam kuali.
Apabila panas tambah biji sawi. Sebaik sahaja mereka mula spluttering, tambah biji jintan putih diikuti dengan cili merah dan daun kari.
Sekarang tuangkan dal dan tomato campuran ke dalam kuali.
Tambah campuran dikisar, serbuk kunyit, garam dan secubit asafoetida.
Apabila ia mula mendidih, matikan dapur.
Kemudian tuangkan jus lemon dan memberikan campuran.
Masukkan daun ketumbar untuk hiasan dan memastikan ia ditutup selama 5 minit.
Pindahan ke mangkuk dan berkhidmat.



Nota

Biasanya air dal adalah pilihan untuk rasam, tetapi rasam lemon ini tidak boleh dibuat tanpa air dal.
Masak tomato atau menyimpan tomato dalam ketuhar gelombang mikro untuk min atau lebih dengan air yang sangat sedikit. Ini akan menjadikan memerah tomato sangat mudah.
Kita juga boleh menggunakan serbuk rasam menjadikan bersedia bukannya pengisaran lada, biji jintan putih.
Tidak membenarkan rasam mendidih terlalu banyak. Matikan dapur apabila ia mula mendidih.

Resepi Kari Papaya Mentah

Papaya dianggap sangat sihat untuk mata. Saya masih ingat hari-hari apabila ibu saya digunakan untuk memaksa saya agar (buah betik) tetapi saya digunakan untuk membuat alasan dan melarikan diri. Sekarang apabila anak perempuan saya enggan untuk memilikinya, bagaimana saya boleh memaksa :-)
Baru-baru ini saya mendengar resipi ini dari jiran saya (Nimmy Yakub), Keralite a. Saya terkejut untuk mengetahui anda boleh memasak betik mentah. Menurut saya, betik sentiasa hanya buah. Saya cuba kari dan berbangga dengan diri saya bahawa saya sedang makan sesuatu yang sihat tanpa ibu saya memaksanya :-)

Bahan-bahan

Betik mentah - 1
Bawang - 1
Cili hijau - 1
Kelapa parut - 1/4 cawan
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Garam - Seperti yang dikehendaki
Oil - 2 sudu besar


Untuk pembajaan

Benih sawi - Tidak ramai
Biji jintan putih - Tidak ramai
Channa dal - Tidak ramai
Urud dal - Tidak ramai
Cili merah - 1
Daun kari - Tidak ramai

Prosedur

Kupas kulit betik sepenuhnya.
Dipotong menjadi kepingan kecil.
Mengisar kelapa dan cili hijau ke dalam pes lancar.
Dalam kuali, masukkan minyak. Apabila panas tambah biji sawi.
Apabila benih sawi mula bunyi getaran tambah biji jintan putih dan cili merah.
Berikutan itu menambah channa dal, Urud dal dan kari daun.
Apabila dals menukar warna, tambah bawang.
Setelah bawang menjadi telus menambah betik dan tumis ia.
Tambah serbuk kunyit, garam dan air.
Tutup kuali dan membolehkan betik untuk memasak.
Sebaik sahaja betik masak dan air diserap tambah pes kelapa.
Tumis selama beberapa minit dan matikan dapur apabila kelapa telah baik dicampur dengan kari.

Resepi Putu Banana Sihat

Resepi Putu Banana Sihat

Putu adalah item sarapan terkenal dari Kerala. Makanan ni sangat mudah untuk disediakan dan rasa sedap dengan Kadala kari atau hanya dengan jaggery dan pisang. Putu boleh membuat dari banyak beras \ millet pelbagai. Rice \ Chemba Putu beras \ Ragi \ gandum sedikit saya telah mendengar. Sejak nasi kukus sangat sihat dan mudah di perut juga.


Bahan-bahan

Ragi tepung - 1 cawan
Kelapa dimansuhkan - 2-3 sudu
Jaggery dihancurkan - 2 sudu besar
Minyak sapi - 1 sudu teh (Pilihan)
Air - Seperti yang dikehendaki
Garam - Seperti yang dikehendaki


Prosedur

Ambil secawan Ragi \ tepung beras di atas pinggan.
Tambah garam yang diperlukan ke atasnya.
Tuangkan sedikit air dan merebak dan campurkan dengan tepung. Don mencurahkan terlalu banyak.
Gaul rata. Tidak ada ketulan. Tambahkan sedikit air demi sedikit dan kacau.
Campuran harus menjadi lembap tetapi masih perlu berasingan.
Tutup plat dengan penutup dan biarkan selama 5 minit.
Sementara itu, mengambil air yang cukup dalam periuk yang. Menghidupkan dapur tanpa wisel periuk.
Ambil pembuat Putu dan mendapatkan ia bersedia.
Membuat lapisan nipis dengan kelapa dimansuhkan.
Kemudian membuat lapisan tebal dengan tepung Putu itu.
Ikut ini oleh lapisan kelapa dan Putu lagi.
Apabila gas yang keluar dari periuk, letakkan pembuat Putu di tempat wisel.
Membolehkan ia stim selama lebih kurang 5-7 minit.
Selepas ia dimasak, bertolak ke pinggan.
Merebak di atas pinggan dengan sudu (Ia akan menjadi panas).
Tambah satu sudu teh minyak sapi untuk meningkatkan rasa.
Gaul rata dengan jaggery dihancurkan.
Hidangkan putu bambu dengan pisang.




Nota

Terdapat beberapa jenis pembuat Putu. Semua akan bekerja denda untuk resepi ini.
Kelapa dimansuhkan dapat dielakkan dan tidak akan mempunyai yang terbaik daripada rasa.
Apabila mempunyai dengan Kadala kari, jangan menambah jaggery.
Pelbagai besar serbuk Putu boleh didapati di pasar raya.

Resepi Methi Pulao

Methi adalah sejenis daun hijau. Daun ini sering disebut sebagai venthiya keerai di tamil. Daun methi mempunyai rasa pahit. Oleh kerana itu, banyak orang yang tidak suka makan methi. Namun, methi mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan.
Saya cuba resepi di bawah ini dan saya terkejut, kepahitan dari daun methi itu benar-benar hilang. Suami saya pun suka.

Bahan

Daun Methi - Satu pack
Beras Basmathi - Satu cawan
Daun Pudina - Segenggam
Bawang - 1 bersaiz besar
Tomato - 1 bersaiz besar (2 jika kecil)
Kapulaga - 3 -4 buah
Biji Adas - 1/4 sudu
Serbuk Lada panas - 1/2 sudu
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Minyak \ Ghee - 4 sudu makan
Garam - Sebagai diperlukan


Prosedur

Cuci dan rendam satu cawan beras basmathi selama kira-kira setengah jam.
Cuci daun methi dan daun pudina kemudian potong menjadi potongan-potongan kecil.
Iris bawang dan Potong tomato menjadi potongan-potongan kecil.
Tambah minyak ke dapur. Ketika panas tambahkan kapulaga diikuti oleh biji Adas.
Ketika biji jintan mula meletup, tambah bawang dan salut mereka.
Selepas bawang berubah keemasan, tambah tomato. Tambah sedikit garam. Hal ini membantu untuk memasak tomato lebih cepat.
Tambah serbuk cili dan kunyit. Masak tomato sehingga berubah menjadi lembek.
Tambah satu setengah cawan air dan biarkan mendidih.
Ketika mula mendidih, tambah nasi dan garam.
Panaskan hingga 10 hingga 15 minit. Ketika beras sudah hampir matang, air akan diserap.
Pada tahap ini, matikan api dan tutup periuk. Biarkan beras matang dengan sisa-sisa panas. Tunggu sampai 20 minit. Setelah itu, sejukkan kemudian dikacau.

Resepi Beetroot Halwa

Saya ingin memulakan aktiviti blogging dengan sesuatu yang manis. Adik saya sudah membuat ini selama seharian. Oleh kerana itu, saya membuat keputusan untuk berkongsi resepi beetroot halwa untuk meraikan hari yang gembira ini.

bahan
2 buah beetroot
4 sudu makan minyak sapi
200 ml susu
150 gram gula pasir
kacang mete, kacang badam, dan raisin secukupnya untuk taburan

cara Membuat
Cuci dan Kupas beetroot kemudian potong kecil-kecil.
Panaskan minyak sapi dan tambah kacang mete. Panggang hingga berubah warna menjadi keemasan. Angkat kacang mete dan sejukkan.
Panaskan sisa minyak sapi kemudian masukkan potongan beetroot. Panaskan hingga 8-10 minit.
Masukkan susu dan kacau terus menerus. Tunggu sehingga susu mendidih dan menguap.
Tambah gula, hingga beetroot sedikit berair.
Aduk terus menerus hingga konsistensinya menjadi halwa.
Angkat dan sajikan di atas mangkuk. Taburkan kacang mete dan kacang badam

Resepi Membuat Sandwich Sayur

Saya bukan orang yang rajin bangun pagi. Namun, setiap pagi saya harus memasak sarapan sebelum suami berangkat ke pejabat. Oleh kerana itu, saya harus mempunyai banyak resepi sarapan yang cepat dan ringkas. Salah satunya adalah resepi sandwich sayur. Saya mengubahsuai resepi ini sesuai dengan selera keluarga saya. Saya harap keluarga kamu juga suka

Bahan
4 potong roti
1 potong cheese cheddar
1 buah kentang
1 buah wortel
1 cawan kacang merah
1 ikat bunga kol
1 ikat brokoli
1/4 cawan jagung manis
1 sudu makan serbuk cili
1/4 sudu makan garam masala
1/4 sudu makan fennel seeds
garam secukup rasa

Cara memasak
1. Cuci dan kupas kentang dan lobak merah. Potong semua sayur menjadi ukuran sedang.
2. Masak semua sayur dengan air hingga setengah matang. Kemudian, dinginkan.
3. Lumatkan sayuran tersebut dengan garpu. Campur sayuran yang sudah dilumatkan tersebut hingga merata
4. Tambah serbuk cili, garam masala, fennel seeds, dan garam. Campur hingga merata
5. Masukkan campuran tersebut di antara dua potong roti dan masukkan cheese cheddar ke dalamnya.
6. Pangang roti tersebut.
7. Sandwich sayur siap disajikan untuk sarapan
Search form
Display RSS link.
Link
Friend request form

Want to be friends with this user.