Resepi Methi Pulao

Methi adalah sejenis daun hijau. Daun ini sering disebut sebagai venthiya keerai di tamil. Daun methi mempunyai rasa pahit. Oleh kerana itu, banyak orang yang tidak suka makan methi. Namun, methi mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan.
Saya cuba resepi di bawah ini dan saya terkejut, kepahitan dari daun methi itu benar-benar hilang. Suami saya pun suka.

Bahan

Daun Methi - Satu pack
Beras Basmathi - Satu cawan
Daun Pudina - Segenggam
Bawang - 1 bersaiz besar
Tomato - 1 bersaiz besar (2 jika kecil)
Kapulaga - 3 -4 buah
Biji Adas - 1/4 sudu
Serbuk Lada panas - 1/2 sudu
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Minyak \ Ghee - 4 sudu makan
Garam - Sebagai diperlukan


Prosedur

Cuci dan rendam satu cawan beras basmathi selama kira-kira setengah jam.
Cuci daun methi dan daun pudina kemudian potong menjadi potongan-potongan kecil.
Iris bawang dan Potong tomato menjadi potongan-potongan kecil.
Tambah minyak ke dapur. Ketika panas tambahkan kapulaga diikuti oleh biji Adas.
Ketika biji jintan mula meletup, tambah bawang dan salut mereka.
Selepas bawang berubah keemasan, tambah tomato. Tambah sedikit garam. Hal ini membantu untuk memasak tomato lebih cepat.
Tambah serbuk cili dan kunyit. Masak tomato sehingga berubah menjadi lembek.
Tambah satu setengah cawan air dan biarkan mendidih.
Ketika mula mendidih, tambah nasi dan garam.
Panaskan hingga 10 hingga 15 minit. Ketika beras sudah hampir matang, air akan diserap.
Pada tahap ini, matikan api dan tutup periuk. Biarkan beras matang dengan sisa-sisa panas. Tunggu sampai 20 minit. Setelah itu, sejukkan kemudian dikacau.

Post a comment

Private comment

Search form
Display RSS link.
Link
Friend request form

Want to be friends with this user.