Resepi Kari Papaya Mentah

Papaya dianggap sangat sihat untuk mata. Saya masih ingat hari-hari apabila ibu saya digunakan untuk memaksa saya agar (buah betik) tetapi saya digunakan untuk membuat alasan dan melarikan diri. Sekarang apabila anak perempuan saya enggan untuk memilikinya, bagaimana saya boleh memaksa :-)
Baru-baru ini saya mendengar resipi ini dari jiran saya (Nimmy Yakub), Keralite a. Saya terkejut untuk mengetahui anda boleh memasak betik mentah. Menurut saya, betik sentiasa hanya buah. Saya cuba kari dan berbangga dengan diri saya bahawa saya sedang makan sesuatu yang sihat tanpa ibu saya memaksanya :-)

Bahan-bahan

Betik mentah - 1
Bawang - 1
Cili hijau - 1
Kelapa parut - 1/4 cawan
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Garam - Seperti yang dikehendaki
Oil - 2 sudu besar


Untuk pembajaan

Benih sawi - Tidak ramai
Biji jintan putih - Tidak ramai
Channa dal - Tidak ramai
Urud dal - Tidak ramai
Cili merah - 1
Daun kari - Tidak ramai

Prosedur

Kupas kulit betik sepenuhnya.
Dipotong menjadi kepingan kecil.
Mengisar kelapa dan cili hijau ke dalam pes lancar.
Dalam kuali, masukkan minyak. Apabila panas tambah biji sawi.
Apabila benih sawi mula bunyi getaran tambah biji jintan putih dan cili merah.
Berikutan itu menambah channa dal, Urud dal dan kari daun.
Apabila dals menukar warna, tambah bawang.
Setelah bawang menjadi telus menambah betik dan tumis ia.
Tambah serbuk kunyit, garam dan air.
Tutup kuali dan membolehkan betik untuk memasak.
Sebaik sahaja betik masak dan air diserap tambah pes kelapa.
Tumis selama beberapa minit dan matikan dapur apabila kelapa telah baik dicampur dengan kari.

Post a comment

Private comment

Search form
Display RSS link.
Link
Friend request form

Want to be friends with this user.