Resepi Lemon Rasam

Kami telah pergi ke Dubai dan tinggal di rumah abang saya kakak ipar itu ini. Nasib baik ibu mereka juga berada di sana untuk menjaga kanak-kanak itu. Dia membuat rasam lemon ini dan kami menjadi peminat besar daripada itu. Saya bersedia pada hari berikutnya kami tiba di Kuwait. Untuk memberitahu anda kebenaran, ia tidak berubah sebaik rasam beliau tetapi pasti lebih baik daripada rasam biasa saya. Kini di luar untuk resepi yang mudah.

Bahan-bahan

Toor kacang dal - Segenggam
Tomato - 1
Pepper - 1/4 sudu teh
Biji jintan putih - 1/2 sudu teh
Ulas bawang putih - 2
Serbuk kunyit - 1/4 sudu
Lemon - 2 lemon kecil (1 atau 2 bergantung kepada kemasaman itu)


Untuk pembajaan

Oil - 1 sudu besar
Benih sawi - 1/4 sudu teh
Biji jintan putih - 1/4 sudu teh
Cili merah - 1
Daun kari - 4-5
Asafoetida - 1 secubit
Daun ketumbar - Untuk hiasan


Prosedur

Tekanan memasak dal itu. Biarkan ia masak ke tahap yang lembik (Individu dal tidak dapat dilihat).
Tambah air dan memberikan campuran yang bagus sehingga tidak ada dal dilihat secara berasingan.
Potong tomato dan menambah dalam hal ini dan memerah dengan tangan anda.
Sekarang dal dan campuran tomato \ air sedia. Ini adalah kandungan utama rasam ini.
Mengisar kasar jagung lada, biji jintan putih dan bawang putih bersama-sama.
Mengambil jus lemon dari lemon dan ia diketepikan.
Menghidupkan dapur dan menambah minyak dalam kuali.
Apabila panas tambah biji sawi. Sebaik sahaja mereka mula spluttering, tambah biji jintan putih diikuti dengan cili merah dan daun kari.
Sekarang tuangkan dal dan tomato campuran ke dalam kuali.
Tambah campuran dikisar, serbuk kunyit, garam dan secubit asafoetida.
Apabila ia mula mendidih, matikan dapur.
Kemudian tuangkan jus lemon dan memberikan campuran.
Masukkan daun ketumbar untuk hiasan dan memastikan ia ditutup selama 5 minit.
Pindahan ke mangkuk dan berkhidmat.



Nota

Biasanya air dal adalah pilihan untuk rasam, tetapi rasam lemon ini tidak boleh dibuat tanpa air dal.
Masak tomato atau menyimpan tomato dalam ketuhar gelombang mikro untuk min atau lebih dengan air yang sangat sedikit. Ini akan menjadikan memerah tomato sangat mudah.
Kita juga boleh menggunakan serbuk rasam menjadikan bersedia bukannya pengisaran lada, biji jintan putih.
Tidak membenarkan rasam mendidih terlalu banyak. Matikan dapur apabila ia mula mendidih.

Post a comment

Private comment

Search form
Display RSS link.
Link
Friend request form

Want to be friends with this user.