Resepi Pongal gandum

Saya peminat besar pada venpongal (beras Pongal). Kembali di tempat saya, Ahad tidak lengkap tanpa Pongal sebagai sarapan pagi. Tetapi apabila saya mendengar Pongal dengan gandum, saya mahu mencuba dengan segera. Ternyata baik juga. Masakan Sihat dan lazat juga ...

Bahan-bahan

Gandum - 1 cawan
Moong dal - 1/2 cawan
Jagung lada - 1 sudu besar
Biji jintan putih - 1 sudu besar
Ginger - Sekeping kecil (parut)
Daun kari - Tidak ramai
Garam - Seperti yang dikehendaki
Ghee \ Oil - 2 sudu besar


Prosedur

Basuh gandum dan Moong dal yang pecah dan tekanan memasak yang sama dengan 3 cawan air dan garam diperlukan.
Tunggu tekanan untuk melepaskan dalam periuk kemudian membukanya untuk memeriksa jika gandum telah dimasak sepenuhnya.
Kemudian dalam kuali kecil memanaskan minyak sapi \, tambah jagung lada.
Tunggu sehingga ia bunyi getaran. Kemudian masukkan halia diikuti oleh biji jintan putih dan daun kari.
Matikan dapur dan menambahnya ke Pongal gandum.
Campuran ini dengan teliti.
Pemindahan ini kepada mangkuk dan berkhidmat.

http://zuraydasakina.blog.fc2.com/blog-entry-4.html

Post a comment

Private comment

Search form
Display RSS link.
Link
Friend request form

Want to be friends with this user.